Scenetæppe til Musikteatret Holstebro

1967
500 x 1000 cm

I 1967 udarbejdede Albert Mertz et scenetæppe til Prismesalen i Holstebrohallen (red. det nuværende Musikteatret Holstebro). Tæppet er ikke noget traditionelt scenetæppe, som vi kender fra andre steder. Scenetæppet af Albert Mertz er et gigantisk lærred med bemalinger af limfarve og guldpulver.

De mange maskefigurer returnerer publikums blik og i en vis forstand, er disse figurer selv tilskuere, der iagttager publikumsrækkerne. Rundt om figurerne er baggrunden fyldt med skyer og skygger, der som ornamenter breder sig ud over lærredet. Guldfarven er særligt dominerende – en farve, der ifølge Mertz, hører til teatrets verden af fantasi og eventyr. Tæppet er skabt til at pirre publikums fantasi.

Det var Albert Mertz’ idé, at scenetæppet skulle være et billede, som det forventningsfulde publikum kunne sidde og betragte, inden forestillingen gik i gang. På den måde havde tæppet en stor betydning som stemningsskabende element i rummet. Det skulle udfylde en pause og derfor ikke være et billede, man kunne blive færdig med at betragte på et øjeblik.

I 2008 meddelte Holstebro Kommune, at tæppet nu hænger på en væg i Musikteatret Holstebro. Det er en inspirationskilde for mange, der besøger stedet. I 2010 lod Per Arnoldi sig netop inspirere af Mertz’ farvevalg, da han skulle udarbejde skitseforslag til en farvesætning af musikteatrets foyer.

Tekst og foto fra voreskunst.dk under Statens Kunstfond.

65_-52-05

65_-52-03

65_-52-01